Νομικά Άρθρα

Νομικα αρθρα
Home / Νομικά Άρθρα
Παρενθετη Μητροτητα/Κυηση
Η Ιατρική Υποβοήθηση της ανθρώπινης αναπαραγωγής  (ΥΙΑ) ξεκίνησε ουσιαστικά στις 25 Ιουλίου 1978 όταν στην Αγγλία γεννήθηκε η Louise Brown που ήταν το πρώτο παιδί στον κόσμο από εξωσωματική γονιμοποίηση.  Στην Ελλάδα ο πρώτος Νόμος που ρύθμισε τα ζητήματα εξωσωματικής ήταν ο 3089/2002 και λίγο αργότερα ο εφαρμοστικός Ν. 3305/2005.
Περισσότερα
Επαγγελματικη Μισθωση Νομος 4242-2014
Ο νέος νόμος 4242/2014, στο άρθρο 13 περιέχει τις νέες διατάξεις για τις εμπορικές μισθώσεις, οι οποίες διατηρούν τη 12ετή χρονική προστασία στις παλαιές μισθώσεις, χωρίς όμως να συμβαίνει το ίδιο για τις νέες.
Περισσότερα
Μεταφορα Τεκνου στο Εξωτερικο
Σε περίπτωση διάσπασης της έγγαμης συμβίωσης το Δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την επιμέλεια του ανηλίκου σε ένα μόνο γονέα ή και στους δύο από κοινού αν οι γονείς συναινούν σ’ αυτό καθορίζοντας συγχρόνως τον τόπο διαμονής του τέκνου. Το ζήτημα της μετοίκησης ανηλίκου στο εξωτερικό είναι ένα εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα οικογενειακού δικαίου και χρήζει προσεκτικής νομικής διαχείρισης.
Περισσότερα
ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
Βία κατά των γυναικών ορίζεται ως κάθε πράξη ή απειλή πράξης βίας που συνδέεται με το φύλο και οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει σε σωματικές, σεξουαλικές, ψυχολογικές βλάβες ή σε ταλαιπωρία της γυναίκας. Θύματα βίας γίνονται γυναίκες διαφόρων ηλικιών, φυλών, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Η ανοχή στην άσκηση βίας ή την απειλή βίας πλήττει το βιοτικό επίπεδο, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των γυναικών. [4η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Γυναίκα, Πεκίνο, 1995]
Περισσότερα
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Κατά τη διάταξη του άρθρου 1511 του Αστικού μας Κώδικα «…στο συμφέρον του τέκνου πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν κατά τις διατάξεις του νόμου, το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησης της».
Περισσότερα
Ο ΝΟΜΟΣ 4139/13 ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ο Νόμος 4139/13 αποτελεί το τελευταίο Νομοθέτημα για τα Ναρκωτικά στη χώρα μας τιτλοφορούμενος “Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών
Περισσότερα

Digital Princess